Bon dia,
Tot seguit, plasmem unes paraules d'anit, amb dues persones: primerament, a una dona i, després, a un home (ací, hem retocat els noms). I, per descomptat, en línia amb l'erasmisme, molt semblant al matriarcalisme.
Afegirem que no abraçar el matriarcalisme comporta, òbviament, afavorir el matxisme. La resta, parlar per parlar des de partits polítics que es presenten com que són d'esquerres, progressistes, etc..
****
Paraules d'Antònia Fonts, hui:
<<— Doncs el matriarcat l'exercien les dones, quan es convertien en sogres, i tothom a creure. Vol dir que això deuria començar qui sap en quina època, potser de sempre menys ara>>.
Comentari que li he fet:
<<— Bona nit, Antònia,
Els comentaris que he rebut, en general, exposen una relació prou bona entre marit i muller (com en moltes narracions en llengua catalana i recopilades abans de 1932, quan mor Mn. Antoni Ma. Alcover, que en plasmà més quatre-centes, de mallorquines).
Igualment, podem dir que, com més cap a ara (amb la major introducció de la llengua castellana en les escoles, en la vida quotidiana i per mitjà dels mitjans de comunicació social), el matriarcalisme minva.
No obstant això, es reflecteix molt en narracions arreplegades entre 1980 i el 2005 i en cançons populars anteriors a 1980 (per exemple, de Mallorca).
Avant les atxes i bona setmana>>.
Paraules de Josep Rovira, en relació amb la rondalla de hui:
<<— Versió d'"El flautista d'Hamelín"?>>.
Resposta que li he plasmat:
<<— Bona nit, Josep,
Més d'una vegada, hi ha passatges (o, fins i tot, rondalles o bé llegendes) que tenen molts punts en comú amb altres i, àdhuc, sense necessitat que el narrador (no el recopilador) els haja coneguts. Pensem que, durant molts anys, poques persones anaven més enllà de cinquanta quilòmetres respecte a on vivien, llevat de molts dels qui feien el servici militar i d'alguns comerciants.
En aquesta narració, és el passatge esmentat.
Josefina Roma hi tracta en aquest llibre.
Avant les atxes.
Una forta abraçada i bona setmana>>.
Finalment, vos diré que preferesc lo fosc i la foscor, a eixa claredat que, sovint, té a veure amb el fanatisme (vegeu Ximo Puig) o amb el culte a la claredat (la nova batlessa de la ciutat de València i el president català Pere Aragonès). De fet, està relacionada amb la dona, amb lo femení i abunda en moltes rondalles (i en altres narracions) en llengua catalana i d'arrels catalanoparlants recopilades abans de 1932.
Per això, des de la cúpula d'aquestes candidatures polítiques, orienten la mà cap a l'Astre Solar de l'altiplà castellà, esperant que també ho facen els seus respectius votants.
Mentrestant, toquem els peus en terra, estimem la terra on nasqueren els nostres avantpassats (i, com ells, la protegim, quant a la llengua catalana, el folklore, la cultura tradicional, etc.) i ens obrim als altres i al present i amb fe en l'esdevenidor.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada