diumenge, 20 de juliol del 2025

Lletra a Manuel Ortí Esteve, nou capellà de la Parròquia de l'Assumpció, d'Alaquàs

Bon dia, Manuel,

Ahir parlí amb un home que ha estat molts anys de catequista en distintes parròquies (ell és de línia del Concili Vaticà II), que participava molt en les reunions que feia Vicent Estarlich i en la parròquia.

La valoració que em féu del capellà a qui substituïu m'evoca aquelles paraules que, més d'una vegada, ens ha dit a persones acostades a ell, però sobre un rector que hi hagué en la parròquia mare d'Aldaia en els anys setanta i que pretenia desfer eixa tendència a una Església més per a la gran majoria de la gent i no reduïda a una minoria que és de la corda de la figura d'un personatge dels dibuixos de Mafalda, Susana, qui representa el culte a l'elitisme.

Aquell històric rector digué "Això són 'mariconaes'" (sic). I, tot seguit, féu fora moltes de les activitats i, a banda, aquell esperit en línia amb els capítols 10 i 11 dels Fets dels Apòstols, amb la lletra als Gàlates (3, 28) i amb l'esmentat concili.

Potser, algú diga que això també ho fan moltíssims polítics (encara que no pronuncien aquells mots)... Sí: i no hauria de ser motiu per a justificar eixa manera de ser, d'actuar i de respondre als altres i en la vida.

Afegirem que la cosa aplega fins al punt que, abans, jo, quasi mai perdia els comptes de si havia fet la donació mensual d'un cartó de llet i de l'1% del salari de cada mes (o bé trimestral).

Finalment, esperem que tingueu el mateix esperit que, en un escrit vostre que plasmàreu en el 2013 (i que figura en Internet), quan estàveu en Sueca (https://www.e6d.es/noticias/saluda-del-rector-de-sueca-manuel-orti-esteve#ad-image-0),... i que la proximitat geogràfica a la ciutat de València no comporte una abraçada de bon gust a la institucionalització eclesial i, sí, per exemple, l'ús (i la promoció en els actes parroquials, començant per les misses i per la catequesi, i en el dia rere dia) de la llengua vernacla en terres valencianes, la qual, en filologia, no és el castellà.

Atentament,


Lluís Barberà i Guillem 

Alaquàs (l'Horta de València) 

flotant.43@gmail.com

diumenge, 13 de juliol del 2025

"Humanitats" i "matriarcalisme", més que dos mots

Bon dia, 

Tot seguit, exposem un text plasmat ahir en el blog "La cultura valenciana és matriarcal".


***

Hui, entre d'altres coses, he parlat amb ma mare, li he llegit els comentaris del tema del dia i, a més, he respost a una dona que, aquesta nit, m'havia fet una qüestió sobre el tema "esquerra":

"— Per què nomenes l'esquerra? Pots explicar-te, per favor?".

I tu li escrius:

"— Bon vespre, 

1) Normalment, l'esquerra', no sols solia ser més atrevida, més oberta, sinó que, igualment, tenia més tendència a plasmar la realitat i, per exemple, a reportar sobre els grups socialment més marginats (lingüísticament i tot). 

2) Per contra, lo que se sol dir 'dreta' (els 'conservadors', 'la gent d'orde i de lleis'), solia recórrer més a tractar de tergiversar, de silenciar o, àdhuc, de falsificar la Història i, més encara, quan això els podria permetre manipular la gent i tenir-la millor lligada als seus objectius.

3) En canvi, en els darrers deu anys (2015-2025), capte que persones que es diuen d'esquerres, progressistes, etc., si els traus temes que poden resultar incòmodes, perquè afecten partits d'eixe ram, tracten de desviar-los o de no dir-ne res.

Et pose un exemple. Jo nasquí en 1971, en el curs 1991/1992, comencí Magisteri (especialitat Humanes) en la Universitat de València. En una de les primeres classes, un mestre ens digué que érem dels darrers alumnes d'Espanya que podríem estudiar aquesta especialitat, a extingir en pocs anys. Manava el PSOE (amb 175 dels 350 diputats del Congrés dels Diputats) i els representants d'Herri Batasuna no hi solien anar.

Quan et parlen de feixisme, de violència de gènere, d'atacs a homosexuals... i els dius aquell fet, que una mestra de Filosofia (1992/1993) ens deia que retirar la matèria 'Filosofia' comportaria una societat més fàcil de manipular (no s'ensenyaria a pensar, a reflexionar, a analitzar) i que, en el curs 1993/1994 (el darrer), un mestre d''Història' ens deia que eliminar aquesta matèria generaria una societat menys comprensiva amb els altres,... ¿saps que fan moltes d'aquestes persones (i m'ha passat fa menys de dos dies)? Si estan molt ficats en política, quasi mai diuen res sobre el tema i continuen amb la línia del partit 'd'esquerres'... Una de les dues a qui escriguí, no comentà ni una paraula sobre el tema de les Humanitats; l'altra, callà".

Finalment, li hem adduït uns mots que ahir plasmàrem a un valencià:

<<"— Bon dia, Vicent,

Qui vinga ací i procure fer el bé (bonhomiós), benvingut.

Qui no, gens de facilitats.

Un dia, una dona marroquina que venia a classes de franc de valencià durant el curs 2015/2016, es queixava que jo (fadrí del primer dia de vida fins ara) no era casat, ni tenia fills:

'— ¡Claro! Es que tú, como no tienes hijos!' (sic).

I li responguí:

'— Això és voluntari, una decisió teua. I a més, ací, en Espanya, no hi ha cap llei que t'obligue a casar-te, ni a tenir fills'.

I callà.

Avant les atxes.

Una forta abraçada i bon cap de setmana"

El comentari el plasmí ahir i textualment>>.

dimecres, 9 de juliol del 2025

Un primer ministre que viola la paraula sistemàticament no és bonhomiós

Bon dia,

Sobre paraules de hui del primer ministre espanyol:

Un polític net no és el que no es rendeix, sinó el que té el cor net, el de bon cor.

Uns dies abans que accedís al càrrec, ja comentí a amics meus que una persona que se sap que ha mentit i que no ha estat dialogant, tot i declaracions històriques de feia poc de temps i relatives a la independència de Catalunya, hauria de ser substituït per un altre aspirant (com passà amb Artur Mas i que féu possible l'accés de Carles Puigdemont en el 2016).

A més, si un home viola una dona o un xiquet, immediatament, molta gent i molts jornalistes el consideren un violador.

Nogensmenys, si un primer ministre viola la paraula i, a més, no és bonhomiós (encara que hi haja qui el qualifique d'honrat i siga un hipòcrita i un home que no promou la bonesa i que no es faça que un altre del mateix partit siga el nou primer ministre), tots els qui fan possible que hi perdure, per a mi, són persones que no estan per la bondat i, per això, no són models a seguir, ni representants de candidatures a votar. I no votaré cap d'eixes candidatures, encara que m'oferesquen un cèntim.

Després, venen les queixes de violació a dones, a homosexuals...

Avant les atxes.

Una forta abraçada.

Pere Riutort i la solidaritat, la responsabilitat i la tenacitat vernacles

A continuació, plasmem de la pàgina 169 a la 170 senceres i bona part de la plana 171 de l'explanació, en la versió del 2018.


*g-2) El Concili Vaticà II presenta la cultura social-històrica, siga el Poble o siga la Nació, com una realitat i com una activitat que perfecciona contínuament la societat, “a partir de la qual, extrau les valors per a promoure la civilització humana”. És la valor determinant que ha de tenir un autèntic nacionalisme, fonamentat en veritables principis en benefici del mateix home (com a persona i com a societat); centrat, en primer lloc i, especialment, a beneficiar els més necessitats de la pròpia societat nacional i amb un compromís per a tota la Humanitat, la qual és una i múltiple.  

*g-3) L’àmbit històric i actual de la cultura en què es fonamenta “el nacionalisme que no vol subordinar-se i servir als interessos d’un nacionalisme centralista estatal, com el cas espanyol”, considere que no interessaria si no tingués un seny vertaderament social.

Personalment, ho tinc assumit amb tota sinceritat de fa molts anys ençà. Oposar nació a socialisme ho considere inconscient i fora de lloc, si assumim el recte concepte de “nació” i de “socialisme”. La nació i la família són realitats insubstituïbles i imprescindibles per a l’home i per a la pròpia societat.

*g-4) Molts dels grans reptes de la societat actual no tenen la solució definitiva amb la simple històrica lluita de classes o amb uns principis econòmics liberals, sinó amb una visió (i amb una actuació) responsable, generosa, del conjunt de la societat, és a dir, del Poble, de la nació, per resoldre els greus problemes que hi ha en el món d’avui. La nació és com una gran família, en què s’ha d’actuar a favor del benestar i de la solució, per a tots, de problemes.

Hi ha nacions, sobretot, petites en nombre d’habitants, que se’ns presenten com a envejables en aquest aspecte:  Dinamarca, Finlàndia, Suècia, etc. Tots estem cansats d’una Espanya de quaranta-set milions d’habitants, que suposa que alguns tracten d’aprofitar-se egoísticament al màxim de l’Estat, encara que això comporte que uns altres no tinguen el que cal.

També estem farts de la irresponsabilitat d’alguns en l’assumpció del deure del treball i voler viure amb l’esquena dreta. Hi ha parts de l’Estat espanyol que reben suport, que confien “en la solidaritat d’altres”, mentre que passen bona part del dia perdent el temps en bars, perquè ja han fet “las peonadas”.[1].. i s’ha d’exercir a favor d’ells una “solidaritat de vertader engany”, en la qual els qui l’exerceixen es troben en situació precària. Hi ha parts de l’Espanya actual que volen viure perpètuament de la subvenció. La gent d’aquests llocs solen ser “muy españoles”[2]

Ens trobem davant el vertader frau organitzatiu d’una Nació-Estat que vol ser molt gran en espai territorial i en nombre d’habitants, però que a penes és eficient en el camp social, en la solidaritat.

El greu problema de la desocupació exigirà responsabilitat i solidaritat social, que haurà de partir de la mateixa actuació d’ençà de l’autèntica nació, per a aconseguir treball per a tothom, ajudant, promovent i, fins i tot, exigint la solidaritat en el camp empresarial. Ha de ser com la família en què tots els seus membres es responsabilitzen a favor d’ella. Per això, és tan important aconseguir que ens sentim (i que actuem) com a Poble, com a realitat nacional autèntica, assumida i estimada solidàriament per tothom i que ajuda a tots en pla d’igualtat.

No valdrà el posseir per posseir i qui puga fer-se amb més al seu interès, que en tinga més, encara que els altres romanguen en la misèria. Cal un nacionalisme de vertadera responsabilitat: “Davant els germans i davant la Història”. ¡Que manifest i clar és el Concili Vaticà II, en l’encíclica “Gaudium et Spes”, no. 55 i no. 58!

¡Amb quina claredat i amb quina visió de futur, parla la doctrina social de l’Església, feta present en el món, d’una manera especial, de Lleó XIII fins als nostres dies! Per poder actuar responsablement, cal poder partir de la pròpia identitat, la qual exigeix l’Església que siga reconeguda a la diverses nacions, tinguen Estat independent o no; de manera semblant, s’expressa l’article 2n de la “Declaració Universal dels Drets Humans”.

Precisament, les immenses multituds de la Xina, de l’Índia, d’Àfrica, en la seua incorporació efectiva com a treballadors al conjunt mundial, exigiran uns models socials perquè tots puguen tenir una vida com més digna possible, en la qual “la responsabilitat davant els seus germans i de la Història”, és a dir, la nació, el Poble, com a realitat bàsica que actua i que es responsabilitza, jugarà un paper preponderant, central insubstituïble. “Gaudium et Spes”, no. 55 i no. 58.

*g-5) Abundant en aquesta necessitat de partir com a Poble, postposant els nostres purs interessos personals, vejam què ens diu el Papa Francesc en un dels seus textos significatius i qüestionants de l’exhortació apostòlica “Evangelii Gaudium”, del 24 de novembre del 2013,  no. 220[3]. Unes paraules que ixen de la seua vivència com a cristià i de la seua responsabilitat de Pastor de l’Església Universal.

“En cada nació, els habitants desenvolupen la dimensió social de les seues vides configurant-se com a ciutadans responsables en el si d’un Poble, no com a massa arrossegada per les forces dominants. Recordem que ‘el fet de ser ciutadà fidel és una virtut i la participació en la vida política és una obligació moral’. Però convertir-se en Poble és encara més i requereix un procés constant en el qual cada nova generació es veu involucrada. És un treball lent i ardu que exigeix voler integrar-se i aprendre a fer-ho fins a desenvolupar una cultura del trobament en una pluriforme harmonia”.

*g-6) “Convertir-se en Poble, en nació responsable i eficient, és una virtut que requereix un procés constant en el qual cada generació es veu involucrada. És un treball personal i col·lectiu, lent i ardu...” ¡D’aquesta manera, jo sóc “nacionalista” en consciència, no puc ser altra cosa!

Per a mi, voler ser autèntic nacionalista és una exigència de ser persona humana i cristià, unit al desig d’una societat més justa, més humana, més d’acord al Pla de Déu, una persona que es responsabilitza, d’una manera especial, davant les múltiples situacions de pobresa i que cerca el benestar de tots.

*g-7) D’una manera concreta, en el nostre cas, aquesta necessitat ens qüestiona com a Poble condemnat a desaparèixer. Tenim la voluntat, fruit d’un deure irrenunciable de posar el nostre Poble en la situació que li correspon. En primer lloc, superant tot el que injustament ha patit en el passat i que encara sofreix en l’actualitat i cercant la seua realització atenent al Pla de Déu, en el seu Regne, “el qual abraça l’Evangeli i la vida concreta, personal i social de l’home” Cf. Sant Pau VI, “Evangelii nuntiandi”, no. 29.

*g-8) Com a cristians, propugnem que allò que denominem cultura social-històrica actual, és a dir, la nació, amb el poder polític i econòmic que li correspon com a dret propi i irrenunciable, s’ha de fonamentar i s’ha de menar a cap la veritat, la justícia i l’amor entre tots els seus membres, cercant, com a compromís de consciència, arribar a fer-ho realitat en tota la Humanitat, partint de la pròpia nació unida a la seua Història.

*g-9) Si no s’assoleix tot ensems, cal continuar el treball amb conviccions clares i amb tenacitat. El Papa Francesc ens ho expressa així en l’encíclica “Evangelii Gaudium”, nos. 222-225:

“el temps és superior a l’espai.

Aquest principi permet treballar a llarg termini, sense obsessionar-se per resultats immediats. Ajuda a suportar amb paciència situacions difícils i adverses, o els canvis de plans que imposa el dinamisme de la realitat. (...)

Donar prioritat al temps és ocupar-se d’iniciar processos més que de posseir espais. (...) Es tracta de privilegiar les accions que generen dinamismes nous en la societat i que involucren altres persones i grups que les desenvoluparan, fins que fructifiquen en importants esdeveniments històrics. Res d’ansietat, però sí conviccions clares i tenacitat.

(...) Aquest criteri també és molt propi de l’evangelització, que requereix tenir present l’horitzó, assumir els processos possibles i el camí llarg”[4].  


[1] Nota de la traducció. Aquest pot, que reflecteix prou bona part de la cultura castellana, sovint, és pronunciat “peonás”, com, popularment, es diu en moltes indrets del migjorn d’Espanya, on abunda aquest estil de treball, en català, traduïble com “jornalada”, tot i que, com hem dit, no té equivalent cultural.

[2] Nota de la traducció. En llengua catalana, “molt espanyols”.

[3] Nota de la traducció. Ací partim de l’obra “La joia de l’Evangeli. Evangelii Gaudium”, en la versió de l’Editorial Claret publicada el mateix any (pp. 162-163).

[4] Nota de la traducció. Ací partim de l’obra “La joia de l’Evangeli. Evangelii Gaudium”, en la versió de l’Editorial Claret publicada el mateix any (pp. 164-165).