dijous, 26 de juny del 2025

Pere Riutort i els drets dels Pobles sense Estat i les arrels

Tot seguit, exposem part de la pàgina 166 fins a la plana 168 sencera de l'explanació, en la versió del 2018.


 

*[D] Sant Joan Pau II; el “Dret dels Pobles sense Estat”. Discurs a l’assemblea general de les Nacions Unides. 5 d’octubre de 1995.

[e] Difícilment, es pot trobar sobre el tema, un document semblant, tan explícit i tan desenvolupat com aquest:

*e-1) Ho exposa un Papa que va patir en la seua carn el que era la lluita per la independència de la seua pròpia nació, Polònia. Primerament, en la seua infància, quan Polònia, després de segle i mig d’haver estat absorbida, de formar part, els seus territoris i la seua gent, d’Alemanya (sobretot, de Prússia), d’Àustria-Hongria (de l’Imperi Austrohongarès) i de Rússia[1], va patir el que suposava haver d’organitzar del no-res una societat. En aquests casos, cal acceptar les dificultats tan diverses que comporta aquesta organització, especialment, les econòmiques. La seua nació restaurà la seua independència després d’una guerra horrible i devastadora, com la Primera Guerra Mundial (1914-1918). Tota organització d’una nova Nació, amb el seu Estat independent, suposa un repte i uns grans entrebancs.

Després, Sant Joan Pau II, en la seua joventut, va viure i va patir la invasió del seu país, el qual va estar repartit altra vegada per Rússia i per Alemanya. Això va esdevenir només vint anys després d’haver aconseguit Polònia la seua independència.

*e-2) Sant Joan Pau II parla bàsicament del dret de la sobirania de les Nacions. No determina en el seu discurs com s’ha d’exercir aquest dret de la independència, el qual ha de partir i s’ha de fonamentar en la sobirania, sempre existent i permanent a través de la Cultura pròpia de cada una de les Nacions sense Estat propi. No posa la condició de cap referèndum en què han de participar tots els ciutadans[2] de l’Estat.

*e-3) La manera d’assolir les Nacions el respectiu Estat independent, sobirà, Sant Pau II la deixa en formulacions i en condicions que cal que assumesquen i que expliciten els representants mundials en l’Organització de les Nacions Unides, com, en el seu dia, ho van fer amb la “Declaració Universal dels Drets Humans”.

[f] Aquest document de l’ONU, de 1995, de Sant Joan Pau II, ha de ser llegit i meditat íntegrament. Són uns criteris que Sant Joan Pau II presenta a tot el món, representat, precisament, en el gran fòrum mundial que és l’ONU, però que, com és natural, va dirigit, especialment, als cristians catòlics.

*f-1) Té en consideració “la història del passat i les realitats actuals”, les quals han de presidir la nostra manera d’actuar, la qual s’ha de fonamentar en la llibertat interior. Cf. “Gaudium et Spes”, no. 58, aprovat essent Papa Sant Pau VI.

Repassem algunes de les asseveracions de Sant Joan Pau II.

*f-2) No pot silenciar i deixar d’evocar, en el seu discurs a l’ONU, Benedicte XV, qui, durant la Primera Guerra Mundial, recordava a tothom que ’les nacions no moren’ i convidava a ‘ponderar amb consciència serena els drets i les justes aspiracions dels Pobles’(no. 6).

*f-3) “l’organització de les Nacions Unides nasqué de la convicció que semblants doctrines [“que predicaven la ‘inferioritat’ d’algunes nacions i cultures”] eren incompatibles amb la pau; i l’esforç de la Carta de ‘salvar les futures generacions del flagell de la guerra’ (Preàmbul),[el qual] implicava certament el compromís moral de defensar tota Nació i tota Cultura d’agressions injustes i violentes.

Malauradament, també després de la Segona Guerra Mundial, els drets de les nacions han continuat essent violats” (no. 5)

*f-4) El (...) dret a l’existència [de les nacions] és el pressupòsit dels altres drets d’una Nació. Ningú, doncs --ni un Estat, ni una altra Nació, ni cap organització internacional--, no està mai legitimat a considerar que una determinada Nació no és digna d’existir(no. 8)

*f-5) agregacions diverses d’una sobirania estatal poden resultar, fins i tot, aconsellables, però, a condició que hi haja un clima d’autèntica llibertat, garantida per l’exercici de l’autodeterminació dels Pobles(no. 8).

*f-6) El món encara ha d’aprendre a conviure amb la diversitat (...). La realitat de la ‘diferència’ i la peculiaritat de ‘l’altre’ poden, a vegades, ser sentides com un pes o, fins i tot,com una amenaça” (no. 9).

* f-7) “La ‘diferència’ que alguns consideren tan amenaçadora, pot esdevenir, mitjançant un diàleg respectuós, la font d’una més pregona comprensió de l’existència humana(no. 10).

* f-8) La llibertat és la mesura de la dignitat i de la grandesa de l’home. Viure la llibertat que els individus i els Pobles cerquen és un gran repte per al creixement espiritual de l’home i per a la vitalitat moral de les Nacions. La qüestió fonamental que tots hem d’afrontar és la de l’ús responsable de la llibertat, tant en la seua dimensió personal com en la social (no. 12).

*f-9) “La llibertat no és, simplement, absència de tirania o d’opressió (...) és ordenada a la veritat i es realitza en la recerca i en l’actuació de la veritat. Separada de la veritat (...), deriva (...), en la vida política, en l’arbitrarietat dels més forts i en arrogància del poder(no. 12).

*f-10) “L’utilitarisme, doctrina que defineix la moralitat, no a partir d’allò que és bo, sinó a partir d’allò que proporciona avantatge, (...) inspira un nacionalisme agressiu, amb el qual subjugar, per exemple, una nació més petita o més feble, és presentat com un bé només perquè respon als interessos nacionals. (...) l’utilitarisme econòmic (...) empeny els països més forts a condicionar i a explotar els més dèbils(no. 13).

*f-11) Sant Joan Pau II, en el seu discurs de 1995 en l’ONU, desgrana de manera pregona i vivencial, els principis del Dret natural i els cristians sobre els drets dels Pobles sense Estat, amb els títols “Un patrimoni comú de la Humanitat” (no. 2 i 3), “Assumir el risc de la llibertat” (no. 4), “Els drets de les nacions” (no. 5, 6, 7 i 8), “El respecte de les diferències” (no. 9, 10 i 11), “Llibertat i veritat moral” (no. 12 i 13), “Les Nacions Unides i el futur de la llibertat” (no. 14 i 15), “Més enllà de la por: la civilització de l’amor” (no. 16, 17 i 18).

*f-12) ¡Quantes realitats es presenten davant els nostres ulls, les quals exigeixen una reflexió sincera, precedida de l’adquisició dels respectius coneixements, sobretot, històrics! La cerca de la veritat exigeix fugir de tot apassionament previ i, ben mirat, refusar constituir en veritat inqüestionable aquells principis convertits en lleis injustes, les quals hem patit i hem hagut d’acceptar durant segles i que, moralment, no poden continuar.

La concepció i els drets d’allò que és presentat com “l’essència d’Espanya” és la primera pressuposició que hem de sospesar, en vista d’aquest discurs pregó de Sant Joan Pau II en l’ONU.

 

 

*[E] Partint de la realitat que ens condiciona, com a cultura “actuant” en el present i de cara al futur, és menester convertir-nos en “Poble”, en comunitat viva i realitzadora ‘en benefici de tots els germans i d’ençà de les arrels de la pròpia Història”. Això és, essencialment, una Nació.

[g] Aquesta cultura viva i actuant ens qüestiona i ens empeny a la responsabilitat davant els germans i davant la Història, no. 55 de l’Encíclica “Gaudium et Spes”.

Ens referim al “marc determinat i històric, en el qual és empeltat l’home de qualsevol Poble i edat, i del qual trau els béns per a la promoció de la cultura humana[3], “Gaudium et Spes”, final del no. 53.

*g-1) Hem d’afegir que, per a nosaltres, ha de ser l’àmbit històric autèntic, no l’àmbit històric produït per la substitució o per la colonització, com el patim de fa segles ençà amb Castella / Espanya.

Amb la Història, anem a les nostres arrels. Cal reconèixer-les i veure el que aquestes arrels ens proposen i el que ens exigeixen avui dia. Hem de partir de la nostra identitat i, amb ella, hem de programar i de fer realitat el nostre futur, que no pot reduir-se només a paraules.



[1] Nota de la traducció. Entre parèntesis, hem fet aclariments històrico-polítics, ja que la formació de la moderna Alemanya sorgeix a principi del darrer terç del segle XIX i l’actual Àustria és part de l’històric Imperi Austrohongarès que hi havia en el segle XIX i fins a la fi de la Primera Guerra Mundial (primer quart del segle XX), quan en sorgiren Àustria i Hongria com també altres repúbliques.

[2] Nota de la traducció. En l’original, dóna per suposat que aquests ciutadans són els de l’Estat a què, políticament, és vinculada una nació (en el cas de la catalana en territori espanyol, a tots els ciutadans espanyols amb dret de vot).  Per això, hem considerat millor adduir “de l’Estat”.

[3] Nota de la traducció. Hem recorregut al llibre “Concili Ecumènic Vaticà II. Constitucions, decrets, declaracions”, publicat per l’Editorial Claret en 1993.


dijous, 12 de juny del 2025

Pere Riutort i l'Encíclica "Pacem in terris" i els drets dels Pobles vernacles

A continuació, plasmen part de la pàgina 164 fins a la meitat de la plana 166 de l'explanació, en la versió del 2018.



 

*[C] Sant Joan XXIII, en l’Encíclica “Pacem in terris”.

Nombres 88, 89, 90. Edició C.P. Litúrgica. A.A.S., vol. 55. Abril 1963, pàg. 283[1].

[d] En la seua encíclica, assumida com a document conciliar pel mateix Concili Vaticà II, en la Constitució “Gaudium et Spes”, no. 23, Sant Joan XXIII tracta de la qüestió de la pau en la Terra, la qual s’ha d’instaurar i de consolidar dins el ple respecte a l’ordre establit per Déu.

*d-1) En la Part tercera, Sant Joan XXIII exposa el tema de les relacions entre les comunitats polítiques, amb els subtítols de Subjectes de drets i de deures”, “Relacions fonamentades en la veritat i en la justícia”, “El tracte de les minories”, “Solidaritat eficient”, “Equilibri entre població, terra i capitals”, “El problema dels pròfugs polítics”...

*d-2) L’Encíclica “Pacem in terris” de Sant Joan XXIII parla de les minories, amb els seus drets i amb els seus problemes, les quals, en l’original llatí, són denominades com “gentes pauciores numero, intra fines nationes alius stirpis”. Comenta que, del segle XIX ençà, progresssivament, han accedit a ser Estats independents. Posem alguns casos: Polónia, Hongria, Irlanda, Grècia, Ucraïna..., Anteriorment, ho van fer els Països Baixos, els quals s’independitzaren de l’”Imperi Castellà”, Luxemburg, etc.

*d-3)  Nosaltres no som una simple minoria, som, en realitat, un grup històrico-cultural, una nació, dins d’Europa, de la màxima importància, amb una història de primer ordre i amb un nombre considerable de membres. Sobre el que significa, per exemple, la nostra llengua, com a llengua primeríssima en l’Europa dels segles XIII, XIV i XV, ja hem parlant de manera escaient en la “Divisió 8a”. Quan Ferran i Isabel es casen, la nostra Confederació, amb la denominació d’Aragó, s’extenia per un espai major que el que corresponia a Castella.  

*d-4) Sobre les minories, el no. 94 parla que hi ha grups humans, Estats, que tenen en el seu si minories, “gentes pauciores numero intra fines nationis alius stirpis”[2], com són denominades en el text llatí original, les quals, per motius aliens a llur voluntat, no han accedit a ser nacions independents, com es va fer, en una gran proporció de les “minories” europees d’ençà del segle XIX fins al segle XX. El text de l’Encíclica afirma que això subsisteix “amb els greus problemes subsegüents”.

*d-5) En el no. 95 de la mateixa Encíclica “Pacem in terris”, diu que l’acció de l’Estat centralista adreçada a reprimir i a sufocar “coercendum” la vitalitat i el desenvolupament d’aquestes “minories” és una greu violació de la justícia; i ho és molt més, si va dirigida a fer-les desaparèixer,

*d-6) El no. 96 proclama que és “una exigència de justícia que els poders públics aporten la seua contribució a promoure el desenvolupament humà de les minories, a favor de la seua llengua, de la seua cultura, dels seus costums, dels seus recursos i de les seues iniciatives econòmiques”.

Cf. A.A.S. vol. LV, abril 1963, pàgina 283. El text de l’Encíclica, que parla dels drets dels Pobles minoritaris sense Estat propi, cita el Missatge Radiofònic de Pius XII en el Nadal de 1941. (A.A.S. XXXIV, 1942, pp. 10-21). L’enumeració dels paràgrafs que s’ha usat segueix l’edició de l’Encíclica del “Centre de Pastoral Litúrgica” de Barcelona[3]. El text original encara no col·loca l’enumeració oficial en els paràgrafs.

*d-7) El no. 95, quan es refereix “ad coercendum stirpis vigorem atque incrementum”, es refereix a la Cultura de les minories i, dins d’aquesta, ho fa al primer constitutiu d’una Cultura, la llengua pròpia, com, a més, resulta manifest pel context del no. 96 que el segueix, esmentat en *d-6).

Després, parla d’un fet que comporta una major gravetat: “idque multo magis graviter si prava huiusmodi molimina ad ipsam gentis internectionem (anihilament) spectent”.

Malauradament, també s’ha d’evocar que s’han anihilat, que han fet desaparèixer, àdhuc, físicament, llevant-los la vida, persones humanes pertanyents a grups minoritaris diferents dels que tenen el poder, com tantes vegades ha esdevingut en la Història.

*d-8) Recordem les colonitzacions a Amèrica i en altres parts del món, les quals han fet efectives la destrucció de les característiques culturals de Pobles originaris i, fins i tot, dels mateixos membres d’aquests Pobles.

No es poden oblidar els tan recordats encalçaments a mort en el segle XX, com el dels armenis (partint de Turquia) i, especialment, la crueltat del nazisme, menada, sobretot, contra la nissaga dels jueus i contra els gitanos, i envers altres opositors partint del Cristianisme. Fa poc, ha estat molt terrible la qüestió de l’antiga Iugoslàvia.

Les dictadures i les ideologies comunistes han perpetrat actuacions execrables contra els drets humans, com ara, contra persones o bé contra Pobles sencers, els quals han estat massacrats o a què han imposat el canvi de lloc de residència. El comunisme en el món ha suposat la mort i el patiment de molts milions d’innocents.

No podem girar l’esquena a la terrible qüestió islàmica actual, la qual vol fer efectiva la gihad, és a dir, la guerra santa, com una cosa exigida per Déu.

*d-9) Molts dels nostres avantpassats, a partir de la unió (malaurada, per a nosaltres) dels Reis Catòlics, en diferents moments de la Història, vessaren la seua santg en defensa del nostre Poble i dels seus drets històrics i socials, com ara, durant les dues Germanies i en altres contesses.

La pròpia guerra civil de 1936-1939 va tenir, per un dels seus objectius més importants, derruir-nos com a Poble. Hi hagué multitud d’assassinats i de vexacions sense nombre, contra els drets dels ciutadans, per ambdues bandes.  



[1] Nota de la traducció. Ací hem escrit lo que figura en l’encapçalament original i hem adoptat els nombres de la versió “Pacem in terris. Pau a la terra”, de Joan XXIII, publicada per l’Editorial Claret en el 2013, 2a. edició.

[2] Nota de la traducció. En la versió “Pacem in terris. Pau a la terra”, de Joan XXIII, publicada per l’Editorial Claret en el 2013, 2a. edició (p. 77), indica en català “la presència de minories dins els límits d’un Estat d’un altre grup ètnic”.

[3] Nota de la traducció. Ací hem seguit la del llibre “Pacem in terris. Pau a la terra” publicat per Editorial Claret en el 2013.


dilluns, 9 de juny del 2025

Ayuso, coherent; Pedro Sánchez, mentirós compulsiu

AYUSO, COHERENT; PEDRO SÁNCHEZ, MENTIRÓS COMPULSIU 


Bon dia,

U dels temes del dia. Resposta a un amic, en nexe amb el tema de la immigració:

<<En relació amb el teu escrit: 

* És un tema punxós.

* En el cas de Catalunya, va acompanyat de polítiques que, en Europa, són sancionades, per exemple, les relacionades amb la violència en el lloc on es viu. Possiblement, hi haja un pacte entre el govern espanyol i el de Marroc.

* La vinguda d'un estranger ha d'anar acompanyada del respecte cap a la terra que l'acull. Aquest detall té a veure amb el matriarcalisme.

* Això també val per al nouvingut d'altres llocs d'Espanya.

* Partint de diferents fonts i, tenint present la política del govern espanyol, podem dir que "Tot és mentira, mentres que no es demostre lo contrari". Almenys, en aquest tema i en altres de línia patriòtica. Dades i enquestes.

* Hi ha una submissió quasi absoluta per part dels partits polítics diferents al PSOE i que es qualifiquen com d'esquerres o bé progressistes. Un exemple: la resposta a l'actitud coherent d'Ayuso respecte al president català i al basc, tots dos a favor d'un primer ministre que és un mentirós compulsiu.

Avant les atxes.

Una forta abraçada i bona setmana>>.