dimecres, 30 d’abril del 2025

Pere Riutort, la seua presència en Barcelona i comentaris sobre la guerra

A continuació, plasmem les pàgines 155-156 i bona part de la plana 157, de l'explanació, en la versió del 2018.


Les divisions 19, 20 i 21  tenen un caràcter marcadament personal


20.- II Part. Alguns records personals de quan era estudiant en la Universitat de Barcelona, els quals han significat molt en la meua vida i m’han conduït a una exigència de compromís amb la societat.

*[A] La meua presència en la Universitat de Barcelona. La guerra civil i les seues conseqüències.

[a] D’encà de l’any 1962 fins a 1966, vaig residir a Barcelona, en la universitat de la qual vaig estudiar Filologia Clàssica i Ciències de l’Educació. Ajudava amb el ministeri sacerdotal en diversos centres parroquials i religiosos i, d’una manera especial, en la Parròquia de Ntra. Sra. del Coll, en el barri del Carmel, en la comunitat de la qual residia.

*a-1) El Coll, la part alta, la cresta del barri del Carmel i de Gràcia, era un barri de Barcelona, amb gent catalana de tota la vida, però, en aquell moment, a poc a poc, havia crescut de manera desproporcionada amb immigrants de pobles sencers que s’havien traslladat allí d’Extremadura, de Ciudad Real, d’Andalusia estant. Els immigrants constituïen, en molt, la gran majoria de la població. Amb aquesta realitat social i amb les lleis franquistes d’encalçament de la llengua, ¿què es podia esperar en el futur, pel que fa a la supervivència de la pròpia llengua? Apareixia un esdevenidor molt incert i negatiu. Estava davant una possibilitat ineludible en consciència. S’hi havia d’actuar!

*a-2) El Coll havia patit, feia poc, els horrors de la guerra civil, on s’havia sacrificat la vida de tots els membres de la meua Comunitat, llevat d’un, junt amb la dona que els donà aixopluc en sa casa, simplement, per la seua consagració sacerdotal i religiosa. La Comunitat i, actualment, també Parròquia, tenia la seua seu en la petita església romànica del segle XII, presidida per la preciosa imatge, igualment, romànica, de la Mare de Déu del Coll, dels segles XII-XIII.

Dues de les monges de la Congregació mallorquina de les Franciscanes, filles de la Misericòrdia, religioses tan benemèrites, veritables Mares Tereses de Calcuta, per la impagable acció menada a cap en les nostres viles de Mallorca, altrament, oferiren la seua vida de forma martirial. Al Coll, aquestes religioses mallorquines havien constituït una Comunitat, per fer en la barriada el que tant admirablement feien a les viles de Mallorca.

Amb elles, hi havia hagut una íntima unió espiritual de part de la meua família, especialment, de ma mare, qui sempre les recordava amb gran afecte espiritual, principalment, a Sor Catalina del Carme Caldés, una de les dues màrtirs, qui ma mare sempre la considerava com una de les persones que més l’havien influïda en la seua vida, des que estigué en la comunitat de Petra; l’altra, qui també fou màrtir, era paisana nostra de Petra (Mallorca).

Els cossos de tots van ser llançats a fosses comunes. Fins i tot, el germà de la dona que els acollí, quan va anar a cercar el cos sense vida de la germana Prudència Cañellas, també fou afusellat.

Als quatre de la Comunitat de la Congregació, a la dona que els va donar recer com també a les dues franciscanes, Filles de la Misericòrdia, l’Església els ha concedit les honors de la Beatificació, com a màrtirs. En veritat, ho fan ser.

[b] En la meua estada a Barcelona, vaig conèixer la trista realitat de la guerra civil, però per ambdues parts:

*b-1) Per una banda, els màrtirs de la fe cristiana, entre els quals no puc deixar d’esmentar l’admirable testimoni dels molts fejocistes assassinats, entre ells, el jove Francesc Castelló Aleu, nascut a Alacant i que va donar el seu testimoni de fe, amb el sacrifici de la seua pròpia vida, de jove, a Lleida. Abans que el matassen, ens va deixar el testimoni emocionant de les seues lletres de comiat, tan admirades pel Papa Pius XI, com a exemple del que significava l’Acció Catòlica. Recorde Carrasco i Formiguera, d’Unió Democràtica i un llarg etcètera d’eclesiàstics i de laics.

 *b-2) Per l’altra banda, a poc a poc, vaig conèixer el també irresponsable i injust encalçament que va patir la part republicana. Estant a València, vaig rebre l’impacte del cas del Rector de la Universitat de València, el Dr. Peset Alexandre, d’esquerres, qui, després de dedicar el seu temps, durant la contesa, a guarir les ferides dels qui havien estat enviats al front, fou afusellat posteriorment a la victòria de Franco. El Dr. Peset també llegà una emocionant lletra de comiat; en la meua apreciació, i ho vull dir clarament, considere que, davant Déu, el Rector Peset és un vertader màrtir del compromís de la solidaritat i de l’amor amb als altres. És un gran màrtir cristià, qui, en el dia del Judici Final, sentirà la veu de Crist: “Veniu, beneïts del meu Pare, rebeu en herència el Regne”, Mt 25,34.  

No puc deixar de recordar el testimoni, impressionant per a ell i per a mi, que em contà Vicent Andrés Estellés, quan va veure, essent adolescent, un camió de cadàvers, de persones executades aquell matí a Paterna, fruit de la repressió posterior al triomf dels exèrcits del general Franco. En la meua Mallorca, ha anat sempre de boca en boca, el que va succeir contra la part no franquista, amb les seues inacceptables execucions, quasi sempre, de persones innocents que havien lluitat per uns ideals justos.

 

*[B] El Concili Vaticà II. L’alçament dels estudiants contra la dictadura franquista.

[c] En aquests anys que vaig estudiar a Barcelona, progressivament, vaig rebre l’impacte del Concili Vaticà II, el qual, aleshores, celebrava les seues sessions a Roma. Diàriament, podíem llegir les cròniques i les recensions de tot el que s’hi havia tractat.

El primer impacte, però, el vaig rebre ja amb l’Encíclica “Pacem in terris” de Joan XXIII, la qual aparegué un poc després de la primera sessió del Concili Vaticà II; la seua data és el 13 d’abril de 1963. El règim franquista va posar dificultats per a la seua publicació, segons anava de boca en boca. Un dels apartats que més em cridà l’atenció fou el que diu dels drets de les minories nacionals. L’estudi d’aquest document unit als del Concili Vaticà II, em van fer reflexionar sobre la qüestió del nostre Poble, sobre la seua història i sobre la seua situació actual; qüestió amagada, fins aleshores, per a mi, com per a la majoria de mallorquins que havien viscut la guerra partint de la facció “nacional espanyola” i que havien rebut l’impacte de l’educació franquista a les escoles i en altres àmbits.

[d] Vaig estar-hi present, reflexionant en tots els seus detalls i en totes les seues actuacions, contemplant i seguint l’alçament dels estudiants de la Universitat contra el règim del general Franco, en els dos darrers anys dels meus estudis en la Universitat de Barcelona.

*d-1) Les classes que vaig rebre en aquells anys d’universitat de part d’excel·lents professors foren molt importants; però, per a mi, ho foren, igual o més profitoses i interessants, “les classes de contacte amb els meus condeixebles i amb els meus amics” en els claustres de la Universitat de Barcelona, en l’edifici de la Plaça de la Universitat, que és on vaig estudiar. N’aprenguí molt, moltíssim; és una cosa  que agraesc íntimament a Déu mateix, a la seua Providència.

*d-2) Vaig fer-hi molta amistat amb Ramon Tibau, un company estudiant caputxí, qui, en els temps de l’alçament dels estudiants, va organitzar a Sarrià el que, després, s’ha denominat “la Caputxinada”, en què no vaig participar amb la meua presència. Sí que em vaig fer present en la coneguda com manifestació de sacerdots a Barcelona. Arribaren a les meues mans exemplars d’un escrit de l’Abadia de Montserrat, en què s’escrivia amb veracitat tot el que havia succeït, i ho vaig fer arribar als meus amics, especialment, ho vaig enviar a molts llocs de Mallorca.

*d-3) En aquell moment, aparegué amb molta força el Partit Comunista. Companys d’estudi, veritables amics, resultaren ser-ne del partit, del PSUC. Em costava creure-ho. L’Encíclica “Ecclesiam suam”, de Pau VI, en la qual s’atorga molta importància al diàleg com a mitjà d’evangelització cristiana, estigué present en els contactes que es donaren aleshores entre Comunisme i Cristianisme, els quals es menaren a cap en reunions massives en el recinte de la pròpia universitat. Recorde la presència del P. Álvarez Bolado i de Mn. Josep Dalmau i altres en aquests aplecs[1].

 



[1] Nota de la traducció. En l’original, “Recuerdo en estos contactos la presencia del P. Álvarez Bolado, Mn. Josep Dalmau y otros”.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada