dimarts, 14 de gener del 2025

Pere Riutort i l'ensenyament de la història de la llengua catalana

 A continuació, plasmem part de la pàgina 136 fins a la plana 138 de l'explanació, en la versió del 2018.


*[B] La primacia de les realitats culturals de l’home, de les comunitats humanes, dels Pobles, de les nacions. “Defenseu-les per al futur de la gran família humana”. Sant Joan Pau II, a la UNESCO. 2-6-1980.

[b] No és una llei, fruit d’uns principis històrics falsos i de les exigències d’eixir d’una dictadura que els propugnava, la qual ha de dirigir la nostra societat, partint d’una Constitució entesa com llei de lleis.

*b-1) És la responsabilitat d’edificar el món en la veritat, en la llibertat i en la justícia, el que hem d’acceptar com a principi bàsic en les nostres vides. Això és el que s’hauria d’exigir a la Constitució Espanyola de 1978, no unes lleis fonamentades en injustícies flagrants produïdes durant la història de més de cinc segles fins al nostre temps.

*b-2) Hem de partir del Dret natural de l’Autonomia i de la Responsabilitat humanes, una responsabilitat que es dirigeix “als germans i a la Història” (“Gaudium et Spes”, no. 55), és a dir, als conciutadans d’ara i a la nostra cultura produïda en la Història que està en la base del present dels germans. Aquests són els principis d’identitat que ens han d’empènyer i que obliguen en les nostres vides, no el text d’una llei suposadament inamovible, fonamentada en la falsedat de no admetre que Espanya és un Estat plurinacional.

[c] Entre nosaltres, cal subratllar amb tristesa que aquesta situació que es pateix és contrària als nostres drets, irrenunciables, “els quals hem de defensar com la pupil·la dels nostres ulls per al futur de la gran família humana”, en expressió de Sant Joan Pau II en la UNESCO (2-6-1980).

*c-1) Entre els valencians, cal subratllar que també és fruit de l’acció i de la col·laboració nefasta de l’Església Catòlica amb els principis del franquisme, inclosos els anys posteriors al Concili Vaticà II, fins ara.

*c-2) Una de les estratagemes, com hem indicat en diferents moments, ha estat (i encara ho està) l’apropiació de la denominació “espanyol”, atribuïda exclusivament al castellà com a llengua i com a centre de poder. Espanya, la Hispania romana[1], és tota la Península Ibèrica (Portugal i tot).

Van tenir traça i poder polític per a fer-nos creure que era el correcte: “Si eres español, habla español (entès com a castellà). Si un mestre no usava exclusivament el castellà i es dirigia als seus alumnes en la llengua vertaderament pròpia d’ells, rebia el corresponent expedient, el qual podia arribar fins a l’expulsió de la docència pública.

*c-3) Recalquem-ho altra vegada: tots som en un territori anomenat Espanya, Hispania, aquesta és la denominació per a tot l’espai de tota la Península, de fa segles ençà. El castellà, en exclusiva, però, no és l’espanyol, com l’anglès no és el britànic. Vivim en un Estat plurinacional.

*c-4) Amb la Constitució Espanyola, es volen eternitzar i fer inamovibles les nostres situacions de postergació nacional no castellana.

Recorde que Miquel Roca Junyent, un dels Pares de la Constitució, abans que la Constitució fos votada en Referèndum, deia que, amb aquell text, tindríem Constitució per a vint-i-cinc anys; no li donava més temps de vigència. Ja n’han passat molts més.

Culturalment, això no obstant, continuem amb la consciència i amb la realitat de la nostra diversitat cultural en relació amb Castella i amb tot allò castellà. 

*c-5) Això no és separatisme secessionista, és la realitat que ens ve com a  herència històrica. Per exemple, Catalunya[2] tingué la independència política dels francs germànics al capdavall del segle X. Posteriorment, ve la unió confederal d’Aragó, regne que es va unir a Catalunya, després de Ramir el Monjo. Podríem continuar amb la nostra pròpia Història, en la qual té un valor central la figura del Rei En Jaume. No ho oblidem: és una Història sovint desconeguda i que ha estat interpretada a benefici només de Castella i del castellà, com ara, cultura, política, economia...

La vertadera i definitiva Reconquesta de Múrcia també va estar obra del Rei En Jaume junt amb les seues tropes catalanes, les quals poblaren, en el seu inici, el nou Regne, on es parlà català durant més de cent anys. Els castellans s’apropiaren de Múrcia, conquerida realment per la sang dels nostres avantpassats, que la defensaren com no ho van saber fer els castellans d’Alfons X, després que la conquistaren, perquè la recuperaren els musulmans. ´

 

*[C] Tornem, altra vegada, a algunes reflexions imprescindibles, de la Història (antiga i més actual) fins ara:

[d] Nosaltres no ens hem separat de Castella, perquè el nostre naixement en la Història no va unit gens ni mica a Castella; no tenim res a veure amb Covadonga, ni amb els Regnes units a Castella, amb el que, a poc a poc, es va formar Castella-Espanya.

*d-1) Ens han volgut assimilar i incorporar a partir d’una nacionalitat que no és la nostra, en primer moment, per mitjà d’un casament. Durant els segles posteriors als Reis Catòlics, hem patit la força de  les armes del Rei, qui residia a Madrid d’ençà de temps de Felip II, qui s’identificava amb Castella i amb els seus interessos. Armes del Rei que van fer que es vessàs la sang dels nostres avantpassats, o bé estaven preparades, llavors i ara, per a quan calgués fer-ne ús, en benefici de la seua unitat i dels seus interessos que ens destruïen  com a Poble. Aquesta no és la unitat que hem desitjat: és la unitat que se’ns ha imposat per la força de les armes.

Aquesta missió de violència encarregada a l’exèrcit, com a garant d’aquesta unitat castellano-espanyola, encara està present en l’actual Constitució, en l’Article 8.1.

*d-2) ¿Què ens interessa, a nosaltres, actualment, que uns Senyors es casassen, teòricament, en pla d’igualtat de les dues parts i que, fruit d’aquest matrimoni, passàssem a ser, ja dels Àustries endavant, súbdits per herència o, més clarament, que passàssem a ser propietat d’uns senyors estranys, els quals fa segles que ens han dominat i que, difícilment, ens han comprès i han actuat al nostre favor?

*d-3) Això fou així, a partir del segle XVI, mitjançant les pròpies monarquies absolutes de la Casa d’Àustria, vertaderes dictadures coronades, les quals en separaren en virregnats com si visquéssem en guetos subordinats.

La situació posterior a la Guerra de Successió amb els Borbons encara és més inacceptable, que el que va succeir durant els Àustries. Estàvem subjectes als “dictadors coronats”, “pel just dret de conquesta”. Aquesta situació es va estendre a tot el segle XIX i a bona part del segle XX. la democràcia tantes vegades al·ludida en temps actuals, no exclou que, de fet, ens trobem en una situació d’absolutisme del poder central espanyol. Continuem el “justo derecho de conquista que de ellos han hecho últimamente mis armas con motivo de su rebelión”, encara que el jornalisme madrileny, en general, pretenga fer creure que no és així[3].


[1] Nota de la traducció. En l’original, es pot llegir “España, Hispania, es toda la Península Ibérica, Portugal incluido”. Més avant, comenta que el mot Hispania és de fa molts segles.

[2] Nota de la traducció. Es refereix als comtats catalans, ja que Catalunya, formalment, naix després.

[3] Nota de la traducció. En l’original, “aunque desde el periodismo madrileño en general, se quiere que no es así”.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada